Gravida proin loreto of Lorem Ipsum. Proin qual de suis erestopius summ.

Recente berichten

Follow Us:
Terug naar boven

Oosterse sfeer in Amsterdam

In 2015 is deze in Amsterdam Oud Zuid gelegen stadstuin ontworpen en aangelegd. De wijk gelegen naast het Vondelpark bestaat uit grote huizen uit de jaren 20 met helaas in verhouding kleine tuinen. Afgezien van het feit dat de tuinen klein zijn, liggen ze ook vaak in de schaduw van de grote panden en monumentale bomen. De nieuwe bewoners van het huis genieten graag van het buitenleven en daarom moest de tuin een belangrijk onderdeel vormen samen met het huis in het totaal ontwerp.

 

De monumentale hardstenen trap direct bij de keukendeur is zichtbaar gebleven door plaatsing van een ruit beloopbaar glas, ‘s avonds is dit mooi uitgelicht. Vanaf het terras in Douglas hout stap je via een transparante maar uit massief eiken balken bestaande trap de tuin in. Hier is gebruik gemaakt van een halfverharding(gravier d’or) in combinatie met scorio bricks en oude hardstenen stoepbanden bij wijze van stapstenen. De prachtig blauwe scorio bricks hebben een bijzondere afkomst. Eind 19e eeuw werden in Engelse hoogovens miljoenen tonnen ijzer geproduceerd, het restproduct, de afvalslakken, werden daarna in baksteenvorm mallen gegoten. Hierdoor ontstond een zeer duurzame klinker die als ballast in schepen weer in Nederland terecht kwamen.

 

Naast de trap zien we twee wintergroene wangen van Ilex crenata die het hoogteverschil tussen terras en tuin visueel op moeten vangen zodat het terras niet te massief oogt. In de tuin is ook nog plaats voor een waterelement, ditmaal een antieke water trog met een stoepband waarin een sleuf en gat is gefreesd zodat er van tijd tot tijd  kabbelend water te horen is in deze besloten groene tuin.

Ontwerp en realisatie:

2015

Locatie:

Amsterdam, Nederland

Oppervlakte:

40 m²

Ligging:

Oost