Gravida proin loreto of Lorem Ipsum. Proin qual de suis erestopius summ.

Recente berichten

Follow Us:
Terug naar boven

Oase in de nieuwbouw

Deze vrijstaande villa werd opgeleverd met een groot (deels overdekt) betonnen terras dat veertig centimeter boven het maaiveld uitsteekt.

 

De tuin is met uitzondering van de oprit volledig beplant. Er is voldoende zitruimte aanwezig nabij het huis. De opdrachtgevers zijn enthousiaste tuinliefhebbers en houden ook van koken en om de reden is elke vierkante meter benut met (eetbare) planten. Een plantenkas zorgt dat er ook in voor- en naseizoen genoeg te beleven en kweken valt.

 

De achterzijde van de tuin wordt begrensd door een watergang die een stuk lager ligt dan het maaiveld van de oorspronkelijk opgeleverde tuin. Een randvoorwaarde voor het ontwerp was dat er een grote vijver met niveauverschillen zou worden gemaakt. Hiervoor heb ik drie vijvers op verschillende hoogten bedacht. De hemelwaterafvoer is vanaf het huis op de bovenste vijver aangesloten zodat bij hevige regenval deze overloopt in de vijvers daaronder.  In overleg met het Waterschap mocht de oever deels uitgegraven worden. Vanuit de woonkamer kan er nu op de sloot gekeken worden waarin helemaal beneden een ruig en interessant moerasbiotoop is ontstaan. De vaste planten en grassen borders zijn begaanbaar via paden van fijn split die het onderhoud vergemakkelijken. Daarnaast heb ik betonplaten gebruikt die als stap- en klauterstenen dienen om door de tuin te kunnen wandelen.

 

In de voortuin is een kleine weide van zon aanbiddende vaste planten, niet te hoog groeiend met aansluiting op de vegetatie en knotwilgen die langs het oude Zandpad staan. In de zomer gonst het hier van de bijen en vlinders. De betonstructuur (kopse kanten)  van het terras en traptreden blijven zichtbaar omdat ik met name langs de randen gebruik gemaakt heb van lage bodembedekkers waaronder Sedum matten.

 

Ontwerp en realisatie:

2018 - 2019

Locatie:

De Meern, Nederland

Oppervlakte:

380 m²

Ligging:

Noord