Gravida proin loreto of Lorem Ipsum. Proin qual de suis erestopius summ.

Recente berichten

Follow Us:
Terug naar boven

Eigentijds struinen en plonsen

Bij deze woning met bijzondere architectuur mocht ik een eigentijdse tuin ontwerpen.

 

Een grote wens van de bewoners was een zwemvijver. Gezien de andere wensen en het geringe oppervlakte van de tuin wel een uitdaging.

 

Uiteindelijk is gekozen voor een strakke indeling van de tuin waaronder een rechthoekig bad waarbij de plantenzone (filter) los ligt van de zwem-zone. Moerasplanten en het substraat zorgen samen in het filter voor het schoonhouden van het zwemwater, waardoor de vijver kristalhelder blijft. De vijver van zwart epdm folie warmt in de zomer snel op tot een aangename zwemtemperatuur. Via een steigerpad van douglas houten balkjes is de vijver goed bereikbaar evenals het terras. Nabij het huis is het terras (oud Hollandse beton tegel) smal gehouden zodat er vanuit de woonkamer en keuken optimaal genoten kan worden van het ‘groene hart’ de grote midden border.

 

Vanuit bouwkundig oogpunt kon ik de grond niet overal direct op de gevel laten aansluiten. Ook is er zonwering (jaloezieën) geplaatst aan de buitenzijde van de glazen pui en tot slot ligt de woning hoger ten opzichte van het maaiveld. Deze technische uitdaging werd opgelost door middel van hoogteverschillen en ruimte aan te houden tussen de tegels, hout en woning. Door de tussenruimte te beplanten met bodembedekkers (die tevens beloopbaar zijn) geeft dit nu een extra dimensie aan de tuin.

 

In de voortuin is langs de straatkant een border gemaakt met glooiingen in het grondreliëf. De voordeur en berging zijn beiden bereikbaar via een beloopbaar rooster dat over de beplanting heen lijkt te zweven. Huis en tuin zijn toekomstbestendig doordat het huis dus zonder treden toegankelijk is. De subtiele uitvoering van dit element zorgt ervoor dat de architectuur van het huis niet is aangetast.

 

Ontwerp en realisatie:

2019

Locatie:

Houten, Nederland

Oppervlakte:

500 m²

Ligging:

Zuid