Gravida proin loreto of Lorem Ipsum. Proin qual de suis erestopius summ.

Recente berichten

Follow Us:
Terug naar boven

Een bedje van groen uit de as herrezen

Bij dit gepleisterde woonhuis met neoklassieke vormen uit 1840 lag een schaduwrijke tuin die voornamelijk diende als parkeerplaats en dus erg versteend was.

 

De bewoners wilde graag meer groen en voldoende bewegingsruimte. Er is gekozen om een verticale tuin te maken om zoveel mogelijk leefruimte te behouden. De verticale tuin beslaat de volledige muur en vormt een groen kader rond de lange eettafel. In deze stadstuin in Utrecht is hierdoor een groene oase ontstaan met een geheel eigen microklimaat. Vanwege de schaduw is gekozen voor weinig bloemen en veel subtiele variatie in bladvorm en kleur. Varens en siergrassen zijn om die reden rijk vertegenwoordigd.

 

De auto wordt nog steeds in de tuin geparkeerd. Door het plaatsen van twee grillig gevormde Schijnbeuken (Nothofagus antartica) centraal in de tuin, wordt de parkeerplek begrenst. Deze indeling van de ruimte komt ook terug in het materiaal gebruik van de ondergrond. Hout voor het lounge terras in de avondzon, gebakken klinkers voor het parkeer gedeelte en natuursteentegels voor de buiten eetkamer.

 

 In deze stadstuin is ook nog plaats gemaakt voor een schuur. Zowel de wanden als deuren zijn bekleed met verticaal gemonteerde zwart verkoolde planken. Dit is een Japanse techniek om hout te verduurzamen, Shou Sugi Ban geheten. Op het dak van de schuur een daktuin van grassen en vaste planten, ook goed te zien vanaf het balkon bij dezelfde woning.

Ontwerp en realisatie:

2019

Locatie:

Utrecht, Nederland

Oppervlakte:

80 m²

Ligging:

Noord