Gravida proin loreto of Lorem Ipsum. Proin qual de suis erestopius summ.

Recente berichten

Follow Us:
Terug naar boven

‘Pottenkijkers niet gewenst’

Waar ooit de Amsterdamse Oostergasfabriek stond, woont de familie Nederpel nu in een nieuwbouwhuis. “Zodra we verhuisd waren hebben we Erik Funneman gevraagd om de tuin te ontwerpen”, vertelt Remco Nederpel. “Het is een kleine ruimte, maar toch hadden we best veel wensen. We wilden er eten, zonnen en loungen. Een waterpartij, maar geen gras. En geen speciale voorzieningen voor de kinderen. Die zijn al wat ouder, als ze buiten willen spelen is er aan de voorkant van het huis ruimte genoeg. Je kunt wel een zandbak in je tuin leggen, maar hoe lang vinden ze dat leuk?” En er was nog een wens, zegt tuinontwerper Erik Funneman: “Privacy! De tuinen in deze straat hebben aan de achterkant een standaard afscheiding – een laag muurtje met daarop een traliehek. Maar dat hek, daar keek je dwars doorheen.” Ook aan beide zijkanten van de tuin stond slechts een lage plantenbak. Om het geheel meer besloten te maken, heeft Erik de tuin omringd met hoge plantenbakken van cortenstaal. Twee aan de zijkant, een aan de achterkant. Niet alleen de bakken, ook de planten die erin staan geven alle privacy die een mens nodig heeft. “In de zomer is het hier een weelderige oase”, zegt Erik. “Maar ook ’s winters is het groen, zodat je nooit inkijk hebt.

De belangrijkste wens van de familie Nederpel was privacy. Erik Funneman ontwierp een besloten oase met verticale tuin.

” Om ruimte te besparen heeft Erik de hoogte gebruikt. Los van de cortenstalen plantenbakken is er aan één zijde een verticale tuin gemaakt. Het is een kooiconstructie van betonijzer, gevuld met een plantsubstraat dat van binnenuit automatisch wordt bewaterd met druppelslangen. De planten groeien in deze wand, waardoor er een verticale border is ontstaan met een groot plantoppervlak. Doordat deze constructie grenst aan de originele muur met plantenbak, ontstond er aan de bovenkant veel plantruimte. Die ruimte is benut om de beplanting verder door te trekken, waardoor de afscheiding met de buren nu een muur van groen is. Aan de straatkant staat een haag van fijnbladige bamboe (Fargesia) en blaasspirea. Naast de bamboe staat een pindakaasboom (Clerodendrum trichotomum) en zelfs een amberboom (Liquidamber) ontbreekt niet. “Al dat groen in combinatie met strakke lijnen is echt mijn stijl”, zegt Erik, genietend rondkijkend. Erik heeft de tuin benaderd als een extra kamer. “Dat was ook de bedoeling, dat het een verlengstuk van de woning zou worden.” De vloer bestaat uit een basis van gevlinderd beton, met erop een laag microcement dat de kleur benadert van de gietvloer binnenshuis. Hij ligt op afschot, zodat het regenwater de goede kant op gaat. Niet alleen over de vloer, ook over het meubilair is nagedacht. Zo zijn de plantenbakken en de barbecue niet voor niets gemaakt van cortenstaal: “Dat past bij de industriële historie van de omgeving waarin het huis staat. Het roestbruine cortenstaal combineert dan weer mooi met de grijstinten van de vloer en de loungebank.” Die bank is multifunctioneel: als Erik aan een hendel trekt, komt er een tafeltje uit. Aan de rechterkant kan dat ook, daar zit een opbergplek. “We hebben geen ruimte verloren laten gaan.” Langs een van de zijkanten loopt een langwerpig waterbekken. “Als je de verticale tuin water geeft, druppelt het zo het kanaaltje in”, legt Erik uit. Achterin is zelfs een watervalletje gecreëerd. “Het leuke is dat je daardoor een klein beetje het geluid van kabbelend water hoort.” Remco: “Er hebben ook vissen in gezeten. Maar met al die katten die hier lopen was het hap, slik, weg.”